15.8 C
Uzhhorod
Понеділок, 23 Вересня, 2024

В Ужгороді відкрилася виставка художниці Наталії Сіми-Павлишин

Відкрив захід директор музею Василь Коцан, який розповів про основні етапи творчого становлення художниці та її здобутки.

З вітальним словом виступила Наталія Шетеля – ректорка Академії культури і мистецтв, професорка, заслужена працівниця культури України, депутатка і голова постійної комісії Закарпатської облради з питань культури, молодіжної та інформаційної політики, фізичної культури та спорту. Вона, зокрема, виконала приємну місію – від імені голови Романа Сарая вручила мисткині Почесну грамоту Закарпатської обласної ради.

Директор департаменту культури, заслужений артист України Євген Тищук передав художниці вітання від т.в.о.голови Закарпатської ОДА-начальника ОВА Мирослава Білецького і також вручив Наталі-Сімі Павлишин Почесну грамоту з нагоди відкриття виставки та нещодавнього ювілею.

Долучилися до вітань та поділилися враженнями від творчості художниці генеральний директор Національного музею у Львові імені А.Шептицького Ігор Кожан і його заступниця з наукової роботи Оксана Біла, голова Закарпатської організації НСХУ, народний художник України Борис Кузьма, який також передав Вітального листа від голови НСХУ Костянтина Чернявського, мистецтвознавець, заслужений працівник культури України Михайло Сирохман та художник із Мукачева Олександр Мондич.

Окрасою урочистого відкриття стала гра віолончелістки, заслуженої артистки України Діани Гавати.

На завершення Наталія Сіма-Павлишин подякувала всім, хто завітав на подію і сприяв у її організації, зокрема, своєму чоловікові, заслуженому художнику України Володимиру Павлишину.

Виставку авторка присвячує пам’яті матері – пані Варвари, якій цьогоріч могло б виповнитися 100 років. Зі слів Наталії Сіми-Павлишин, мати займає дуже особливе місце в її серці, вона хоча й не вплинула безпосередньо на вибір професії доньки, втім завжди підтримувала і раділа її успіхам. Портрет матері художниця написати не встигла, у вирі буденних справ не випадало слушної нагоди, проте, каже мисткиня, мати, хоч і незримо, але глибоко присутня в цій виставці.

Як і море, що зображене в низці робіт, не варто сприймати лише буквально: крім мальовничого місця, яке надихає, це також багатозначний символ зародження життя, його неосяжності і незбагненності. Море хвилювань, почуттів та думок.

Останні новини
Схожі новини