23 C
Uzhhorod
Субота, 21 Вересня, 2024

Ігри про права людини презентували в Ужгороді

 

В Ужгороді відбулася презентація ігор про права людини. Під час заходу представники команд, що працювали над іграми, розповіли присутнім про свою участь у проєкті, про складнощі, з якими зустрічалися в роботі, та про особливість ігор, які створили в межах проєкту.

На заході були присутні ментори й тренери-ігропрактики, які допомагали учасникам розробляти ігри, та представники юридичного факультету УжНУ. Модерувала захід менеджерка проєктів ГО «Щасливі діти» Людмила Сюзева.

Також на презентацію запросили педагогів, які працюють з дітьми у навчальних закладах міста. Адже ігри про права людини, серед іншого, можуть стати ще одним дієвим освітнім інструментом на уроках та лекціях з правознавства у школах і вишах.

Нагадаємо, проєкт «Ігри з прав людини» тривав в Ужгороді з листопада 2023 року. Увесь цей час 4 команди – загалом 20 молодих людей з різних міст України – під керівництвом та у супроводі менторів з України, Словаччини, Чехії та Польщі працювали над розробкою ігор про права людини.

У підсумку було створено 4 гри, усі – настільні: кидаєш кубик, робиш хід по ігровому полю і відповідаєш на запитання. Грати в ігри можна компанією, заразом у процесі вивчаючи правові аспекти законодавства не лише України, але й інших держав, і міжнародного права.

Так, скажімо гра «(По)за законом» поєднує питання з права не лише України, а й інших країн світу, включаючи тоталітарні.

Гра «Set The Right» («Вибери правильне») поєднує питання з 5 галузей права: конституційного, сімейного, кримінального, трудового та цивільного.

Гра «Праволандія» допомагає вивчати питання рівності та взаємоповаги, а також права та обов’язки серед дітей.

Гра «Гендерна рівність» спрямована на те, аби до донести до підлітків важливість принципу гендерної рівності.

Над оформленням ігор учасники проєкту працювали із дизайнеркою Тетяною Смрігою, яка давно займається неформальною освітою, а сама має юридичну освіту. З урахуванням побажань молоді, що розробляла ігри, дизайнерка допомогла зробити їх компактними та мобільними – аби ігри легко було брати з собою і грати в будь-якому зручному місці.

Як розповіла менеджерка проєктів ГО «Щасливі діти», такий масштабний кількамісячний проєкт у колаборації одразу із кількома іноземними партнерами для організації також став новим досвідом. Комунікація менторів зі Словаччини, Польщі та Чехії з командами, брейншторми та консультації більшість часу відбувалися онлайн, і з цим додатковим викликом усі учасники впоралися на відмінно.

Надалі, за словами Людмили Сюзевої, триватиме робота над пошуками фінансування, щоб випустити ігри про права людини окремим накладом.

«Це дозволить розповсюдити ігри по навчальних закладах з тим, аби школярі та студенти мали змогу використовувати їх під час навчання. Всі розроблені ігри розраховані на те, щоби бути додатковим освітнім, а головне – цікавим і змістовним засобом вивчення норм у галузі права у найширшому його розумінні», – сказала Людмила Сюзева.

***

Проєкт «Ігри з прав людини: Активна молодь у боротьбі за права людини в регіоні V4+» реалізується ГО “Щасливі діти” у партнерстві з Education for Equality and EcologyEdeqec, Be International, Podkarpackie Stowarzyszenie dla Aktywnych Rodzin за підтримки International Visegrad Fund.

Проєкт співфінансується урядами Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини через Вишеградські гранти Міжнародного Вишеградського фонду. Місія фонду полягає у просуванні ідей сталого регіонального співробітництва в Центральній Європі.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Останні новини
Схожі новини