back to top
8.8 C
Uzhhorod
Вівторок, 22 Жовтня, 2024

В Ужгороді проведуть “круглий стіл” до сторіччя дослідника давньої літератури Закарпаття Василя Микитася

 

Уродженець Дніпропетровщини був першим ґрунтовним дослідником давньої літератури Закарпаття. П’ятнадцять років працював на кафедрі української літератури Ужгородського державного університету, відзначаючись неймовірною працездатністю та цілеспрямованістю.

У 1970 році переїхав до Києва, де займався науковою працею в Інституті української літератури, однак не забував і про Закарпаття. Активно працював до самого відходу в 1999 році, не доживши пів року до 75-річчя.

Василь Микитась першим описав давні рукописи й стародруки, що зберігаються в бібліотеці УжНУ.  Ще в 1960-х роках написав монографії про письменників Олександра Духновича, Михайла Андреллу, Федора Потушняка, які досі не втратили наукового значення. Дав осяжну картину літературного процесу на Закарпатті в минулих століттях, яка великою мірою залишається без змін.

На круглому столі виступлять учні і шанувальники Василя Микитася, поділяться своїми споминами відомі науковці Іван Хланта, Іван Сенько, Надія Ференц та інші. Модератор зустрічі – ужгородський письменник і журналіст Олександр Гаврош.

Останні новини
Схожі новини